office@paeoniarubra.com
+359 56 840864

Южна Америка – Аржентина

Аржентина – пътуване до Южна Америка – информация за страната, виза до Аржентина и Буенос Айрес
Безопасност в Аржентина

Аржентина визи – визов режим за Аржентина: От 29 август 2006 г. българските граждани, притежаващи обикновени паспорти, могат да пребивават краткосрочно на територията на Република Аржентина без визи до 90 дни в рамките на 6 месеца. Паспортите трябва да с валидност минимум 6 месеца след дата на приключване на пътуването.

Възстановяване на данъци и такси в Аржентина: При напускане на страната на летището можете да си възстановите 21% ДДС (VAT) от направените разходи при закупуване на местни продукти на стойност над USD 70 – срещу запазена фактура. Покупката трябва да е направена от магазин, включен в системата за възстановяване на данъци – тези магазини са обозначени с лого на витрината. Освен фактурата от магазина трябва да вземете и документ за възстановяване на VAT, който след това да подпечатате на митницата.

Здравни изисквания: Програмата Рио-Буенос-Игуасу, която най-често се предлага на туристите не предвижда задължителни ваксини.

Санитарни изисквания в Аржентина: Водата в Буенос Айрес се счита годна за пиене. Въпреки това препоръчваме употреба на бутилирана вода. Моля спазвайте основните изисквания за хигиена, когато консумирате храна. Употребявайте само добре измити плодове и зеленчуци. Не употребявайте непастьоризирано мляко.

Безопасност: Ситуацията в Аржентина е достатъчно спокойна за екскурзия и почивка. Съществува риск да се сблъскате с измама особено при обмен на валута – препоръчваме да обменяте валута само големи обменни бюра в централната част на града, а най-добре се посъветвайте със своя екскурзовод или туристическата агенция, с която пътувате в Аржентина. В селските райони на страната кражбите или измамите на туристи са немислими, хората са приветливи. Не е препоръчително сами да напускате пределите на туристическите центрове (особено вечер) и да посещавате жилищните квартали или да ползвате за транспорт коли, които не са обозначени със знак на такси. Препоръчително е да спазвате някои елементарни правила за безопасност – не носете големи суми пари и накити, не носете открито фотоапарати и камери, не оставяйте вещите си по бордюри и пейки.

Облекло: Необходими дрехи и аксесоари, които да вземете от България за пътуване в периода ноември-декември: тънки памучни и ленени дрехи, леки връхни якета, тениски; леки гумени или пластмасови обувки; защитни кремове и лосиони с висок фактор на ултравиолетова защита /мин 20/; сламени шапки, задължително – очила и чадъри за слънце. Носете със себе си ефикасно средство против комари – крем, лосион, спрей и антикомарни устройства. Препоръчваме Ви да носите дъждобран /по-удобен при екскурзии/ или чадър в случай на превалявания.

Кога да пътувате: Аржентина е подходяща дестинация през цялата година. Сезоните тук са обратно на тези в Европа. Лятото е най-подходящото време да посетите Патагония и южните Анди. Зимата е подходяща да пътувате в северозападните части, тъй като дъждовете са по-малко. Пролетта и есента са времето да посетите Буенос Айрес. Предпочитано място от поклонниците туристи е езерният край, разположен в централните части на аржентинските Анди в националния парк Нахуел Хуапи. За един от най-добрите курорти пък се смята Барилоче – ски център през зимата е ски център, прекрасно място за риболов и спокоен отдих през лятото.

Аржентинска кухня – храната на аржентинците е смес от национални традиции и многобройни чуждестранни рецепти донесени от европейските преселници. Видимо от пръв поглед е че преобладават продуктите приготвени на грил и скара – „Асадо”. На всеки ъгъл може да намерите ресторанти „Чурраскарии” или „Париляда”, които са специализирани в продуктите, приготвени по този начин. Тук се готвят много зеленчукови блюда, но в голямата си част те се поднасят като гарнитура или като част от сложно ястие. Салатите са необичайна смес от зеленчуци, растително масло и продукти от животински произход – месо, колбаси, яйца, морски продукти и риба. Навсякъде може да поръчате популярното в цяла латинска Америка рагу със зеленчуци „Салтадо” или царевична каша с различни допълнения, студената испанска супа приготвена от домати и краставици „Гаспачо” – често лютива, зеленчуково пюре и всевъзможни видове пици. Визитна картичка на Аржентина, обаче, остава говеждото. Опитайте „Емпанадас” – тестени специалитети с месо, „Карбонада” криола, „Тортас фритас” в комбинация с мате.

Ресторанти в Аржентина: Храната в Буенос Айрес е на прилични цени, а порциите – големи. Можете да хапнете на крак за около 5$. В ресторант нормален обяд ще Ви излезе $10-$15), а вечеря – $10-$25. Много популярни са „Heladerías” – салони за сладолед. Бъдете сигурни, че поне една топка от сладоледа има сладникав, подобен на карамел вкус – предпочитан от аржентинци. В центъра на града ще откриете всичко – от барове и бистра, традиционни заведения до шикозни ресторанти. Любителите на международна кухня с малко аржентински усет могат да посетят Bereber, Olsen, Bangalore, Xalapa и Green Bamboo.

Напитки в Аржентина: Традицоинните местни напитки са чай “мате”, черно бразилско и колумбийско кафе. Питието, което се радва на най-голям успех сред местните е матето, диворастящо дърво, от чиито листа се приготвя особен, горчив чай със стимулиращ ефект, подобен на кафето и множество положителни качества. Матето се възприема не само като напитка, която помага на хората да са бодри и тонизирани, но и като ритуал, традиция, която ги обединява. Пие се топло, а когато се сервира студено се нарича “Tereré”. Не се учудвайте ако кафето Ви има лек плодов вкус или аромат – аржентинците смесват кафето с прясно изцеден плодов сок преди поднасяне. Това е нещо много различно и заслужава да бъде опитано. Минималната възраст за консумация на алкохол е 18 г. Ако чуете „Агуардиенте – Aguardiente” – огнена вода, това означава ще се пие алкохол. От алкохолните напитки вината имат най-голяма популярност. Сортовете “Малбек” (червен) и “Торронтес” (бял) са широко известни и зад пределите на страната. Уиски и джин местно производство също се славят със своите качества. Разбира се трябва да опитате и местната бира – „Сервеса”.

Нощен живот Аржентина: Нощният живот се е превърнал вече в култура. Улиците и заведенията на Буенос Айрес са пълни до около 6 ч. сутринта. Ще видите от млади до възрастни. Най-модните редовни посетители на клубовете не пристигат по-рано от 3.00 ч. сутринта. Може би по-спокойните дни са понеделник, сряда и неделя. В централната част ще откриете огромно разнообразие от барове, ресторанти, заведения, модерни и артистични, за всички вкусове и възрасти. Районът на Палермо се смята столицата на нощния живот и забавленията в Буенос. Ако пък търсите типични барове с танго и оркестър – районът на Сан Телмо е Вашето място.

Пазаруване: От Аржентина си заслужава да купите изделия от кожа и вълна, обувки, ръчно изработени украшения, сувенири. Не забравяйте да събирате всички касови бележки и да ги запазите до напускане на страната. Не купувайте електроника – тя е предимно вносна и ще платите повече. Може да напазарувате в пищните бутиците на Барио Норте. Ако пък свободното Ви време съвпадне с неделя – прекарайте я при открития пазар за антики San Telmo – ъгъла на „Defensa” и „Humberto Primo” – в района ще намерите много художествени галерии, бутици и ресторанти. Повечето магазини за кожа, както и за чанти и кожени изделия са локализирани в района на Plaza San Martín. Разнообразни дрехи и аксесоари могат да се намерят в целия град на всякакви цени: на улица Avenida Santa Fe и Cabildo Avenue. Един от големите молове е Abasto de Buenos Aires (Corrientes 3727). Интерес може да представлява и магазин „El Gato Negro” на Avenida Corrientes 1669, близо да ъгъла на Rodriguez Pena – предлага огромно разнообразие от чай, кафе, подправки и билки.

Няколко бързи факта за аржентинците:
• Аржентинците са много любопитни – задават много лични въпроси, дори без да Ви познават, старайте се да отговаряте любезно, без да давате много информация. Освен това, те очакват същото отношение и от Ваша страна – ако не задавате много въпроси, за тях това означава липса на интерес.
• Аржентинците са големи почитатели на футбола. Избягвайте да носите фланели с имена на футболисти или на футболна тематика, която не е свързана с аржентинския футбол.
• При посещение на религиозни обекти съобразявайте изискванията за облекло, както и забраните за използване на фотоапарати и камери.
• Не сравнявайте аржентинското “dulce de leche” или аржентинското месо – освен ако няма да го похвалите… и то силно.

About the Author

Leave a Reply

*