office@paeoniarubra.com
+359 56 840864

Уругвай

Източна рeпублика Уругвай

 

Република България няма функциониращо посолство в Уругвай. Обслужващо посолство за Уругвай е в Аржентина

Посолство на Република България в Аржентина
Адрес: Sucre 1568, C1428DUT, Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina
Тел.: +54 11 4781 8644; +54 11 4786 6273
Работно време: По – Пт, 9.00 – 17.30 ч.
E-mail: Embassy.BuenosAires@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/argentina

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местната валута

Уругвайско песо (UYU)

1 песо = 100 сентимос

27 UYU ≈ 1 EUR

Интересни факти

Уругвай е втората най-малка държава на континента, след Суринам. Страната е разделена на 19 области. Днешната територия на Уругвай е позната в миналото като Източна страна, която е обхващала и бразилския щат Рио Гранде.

Наименованието произхожда от географското разположение на най-източната земя на Вицекралството на Рио де ла Плата.

Уругвай е със силна инокомика и една от основните страни, в които екосистемите за опазване на природата са много добре развити.

Образователната система е добре развита и нивото на образованост на наслението е много високо.

Тя е единствената страна в Латинска Америка с осигурен директен достъп до питейна и пречистена вода. 

Официалният език е испанският. Говоримо в Уругвай се използва испански риоплатенсе, диалект на испански от областта на Рио де ла Плата, и портуньол риверенсе, диалект на португалски.

Престъпност и сигурност

В Уругвай има сравнително ниско ниво на престъпност.

Показателите на страната за корупция са най-ниските на континента.

Митнически изисквания

На граничния пункт лицето получава бележка за влизане в страната, която трябва да съхранява внимателно, тъй като подлежи на връщане при напускане на Уругвай.

Движение по пътищата

В Уругвай липсва изграден железопътен транспорт и метро, но автобусният транспорт е много добре развит.

Здравеопазване

Здравеопазването е добре развита смесена система – обществено и частно.

Почти цялото население е регистрирано в медицинското обслужване.

Климат

Уругвай е страна потънала в зеленина между реките Уругвай, Плата и Антлантическия океан. Климатът е умерен и влажен ,с ясно разграничими четири сезона. Приятният климат и късите разстояния позволяват на любителите на природата да й се наслаждават през цялата година.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Паспорт, който е валиден не по-малко от 6 месеца от последния ден на планираното пребиваване в страната.

На българските граждани не е необходима виза за престой до 90 дни в Уругвай. Това пребиваване може да бъде удължено в Националната служба по миграцията, като цената е около 20 щатски долара.

Изходна такса – 31.00 USD (при напускане на страната със самолет)

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Телефонът за спешни случаи в Уругвай е 911.

Ежегодно в началото на годината може да се наблюдава Уругвайският карнавал, в който участват различни трупи, предствящи  забележителния местния фолклор.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Издаване на лични документи

От началото на 2012 г. е въведена в посолството на Р България в Аржентина системата за  снемане на биометрични данни, което позволява приемането на молби за издаване на нови паспорти.

Всеки български гражданин, пребиваващ в Уругвай, може да подава заявление за издаване на паспорт, лична карта, СУМПС и временен паспорт в двете посочени посолства.

При издаване на първа лична карта задължително се представя удостоверение за раждане. При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на личната карта и/или паспорта се представя полицейски документ за тези обстоятелства.

За издаване на временен паспорт за деца, родени в чужбина, е необходимо представяне на заверено местно удостоверение за раждане на детето и присъствието на двамата родители. За издаване на временен паспорт за завръщане в България при изгубени/откраднати документи следва да се представи протокол от полицията за заявяване на  обстоятелствата (кражба, обир, насилствено отнемане и пр.).

Заверки и легализации

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от уругвайските власти документи на български граждани, следва да имат поставен щемпел на Министерството на външните работи на Уругвай. След това е необходимо да бъдат заверени от посолството на Уругвай в Аржентина. Подписът и заверките на уругвайското посолство в Аржентина се заверяват от консулската служба при посолството на България в аржентинската столица.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана фирма в България и заверени в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

При спешни случаи (изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.

About the Author

Leave a Reply

*