office@paeoniarubra.com
+359 56 840864

Парагвай

Република Парагвай

 

Република България няма свое дипломатическо представителство в Парагвай. Акредитирано посолство за Парагвай е в Буенос Айрес, Аржентина.

Посолство на Република България в Аржентина
Адрес: Sucre 1568, C1428DUT, Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina
Тел.: +54 11 4781 8644; + 54 11 4786 6273
Работно време: По – Пт, 9.00 – 17.30 ч.
E-mail: Embassy.BuenosAires@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/argentina

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Парагвайско Гуарани (PYG)

Интересни факти

Европейците за пръв път пристигат в този район в ранните периоди на 16 век.

Столица на Парагвай, Асунсион е основана през 1537 г. и става център на испанска колониална провинция. Обявява независимостта си от испанско управление през 1811г.

Парагвай е многонационална държава, като метисите са най-многобройната група. Населението на страната наброява 6 506 464 души, с гъстотата от едва 14.2 души на квадратен километър.

В страната има много паметници на културата и природни забележителности, които да са под егидата на ЮНЕСКО.

Официални езици в страната са испански и гуарани.

 Престъпност и сигурност

Сивата икономика в Парагвай е с най-висок процент в Латинска Америка, като при това контрабандата един сериозен държавен проблем. Според данни на международната агенция „Прозрачност без граници” страната е най-корумпираната в Южна Америка.

Особености на законодателството

Присъдите за притежание и трафик на наркотици са от 5 до 15 години.

Здравеопазване

На посетителите сепрепоръчва да имат ваксинации срещу жълта треска, едра шарка, коремен тиф, хепатит и малария.

Движение по пътищата

В страната е позволено шофиране на МПС както с национална, така и с международна шофьорска книжка.

Климат

Климатът е субтропичен до умерен. Характерна средна месечна температура – месец юли 17-19 градуса Сº, месец януари – 27-29 градуса Сº.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Паспортът трябва да е валиден поне шест месеца от датата на влизане в страната.

На българските граждани не им е необходима виза за престой до 90 дни в Парагвай, който може да бъде удължен с още 90 дни. Задължително е да се притежава билет за връщане или продължение на пътуването.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Пътуване на деца

Деца могат да пътуват сами до Парагвай само с разрешение на двамата родители, което е нотариално заверено и легализирано от представителство на Парагвай.

Летищната такса е в размерна 31.00 USD

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от властите на Паргвай  документи на български граждани, следва да имат поставен щемпел на неговото Министерство на външните работи. След това е необходимо да бъдат заверени от посолството на Парагвай в Аржентина. Подписът и заверките на парагвайското посолство в Аржентина се заверяват от консулската служба при посолството на България в аржентинската столица.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана фирма в България и заверени в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

При спешни случаи (като изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.

About the Author

Leave a Reply

*